2013. április 29., hétfő

Rizottó zöld spárgával és buggyantot tojással

Végre tudunk ebédelni és vacsorázni a teraszon. Kényelmesen, ráérősen, étkezés után egy finom kávéval vagy fagyival csak úgy ücsörögni. Egy könnyű rizottó roppanós spárgával és krémes tojással, egy pohár finom fehér borral. Imádtuk. Szuper nyárindító, ha a tavasz már elmaradt.  Az ötlet innen.





Hozzávalók 4 adaghoz:
300 g rizottó rizs (carnaroli)
1-2 salotta hagyma mérettől függően
1 evőkanál olívaolaj
1-1,5 dl száraz fehérbor
kb. 1 liter zöldség alaplé
1 evőkanál vaj
1 evőkanál mascarpone
2 evőkanálnyi parmezán reszelve
egy csokor zöld spárga (500 g)
személyenként 1 tojás

Elkészítés:
Az olívaolajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát, de vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a száraz fehérbort. Keverjük  amíg el nem fő az alkohol.
Ezután merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró alaplevet, folyamatosan kevergetjük, amíg al dentére nem fő a rizs (kb. 18 perc). Ez az az állapot, amikor már puha, de a közepe még éppen roppan. Ha lezártuk alatta a gázt keverjünk bele egy evőkanálnyi vajat és egy evőkanálnyi mascarponét, majd reszelt parmezánnal ízesítsük.
A spárgákat meghámozzuk, a végét letörjük és ami marad azt még kettévágjuk. Forró vízbe tesszük 2-3 percre, majd jeges vízbe szedjük ki. Így friss, ropogós marad. 
A buggyantott tojáshoz vizet forralunk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi ecetet, és a bőséges, forró ecetes vízbe engedjük a feltört tojásokat, egyesével. 2-3 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük és már tehetjük is a spárgás rizottónk tetejére. (buggyantott tojás készítés itt)




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Mostanában mi spárgát-spárgával eszünk :)
    A carnaroli rizsről pont a napokban olvastam. Másabb mint az arborio? Vagy ízre nem érezhető különbség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ideig hol egyik féléből, hol másik féléből készítettem. Aztán észrevettem, hogy egyszer sokkal jobban sikerül. Igaz, hogy máskor is finom, de ekkor elkezdtem figyelni, és rájöttem amikor jobban ízlik, az mindig a carnaroli. Azóta csak az van itthon. Óriási különbség persze nincs, legalábbis én nem érzek közöttük.

      Törlés