2013. június 28., péntek

Málnás tejpite

Amikor megláttam Ami blogján a ribizlis tejespite receptjét, nem volt kérdés, hogy el fogom készíteni, méghozzá málnából. Az elmúlt időszakban leesett rengeteg csapadéknak köszönhetően a málnabokrok soha nem látott mennyiségű gyümölccsel ajándékoztak meg. Az első adag süti mézzel készült, a másodikat már cukorral készítettem. Pillanatok alatt elfogyott. Az állaga lágyan krémes, mégis szeletelhető. Isteni finom uzsonna és bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthető.



Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű pite formához:  (recept a Colors in the Kitchen blogról és a Tartelette blogról)

5 tojás
120 g méz (vagy 100 g cukor)
150 ml teljes tej
150 ml tejszín (minimum 30%-os zsírtartalmú!)
35 g liszt vagy tönkölyliszt

250 g málna vagy más bogyós gyümölcs
egy kevés vaj a formát kikenni




Elkészítés: 
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A formát kivajazzuk. A málnát megmossuk és a forma aljába szórjuk A tojásokat a mézzel alaposan elkeverjük, habosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is, végül pedig a lisztet beleszitáljuk és beleforgatjuk. 
A tojásos-mézes-tejes keveréket a málnákra öntjük úgy, hogy azok amennyire lehet a forma alján maradjanak. (Mire megsül a piténk úgyis a tetejére keverednek.) Sütőbe tesszük és légkeverés nélkül   40 perc alatt megsütjük. Addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Egy picit remegős lesz a tészta közepe, amikor kivesszük, de ahogy hűl szépen összeáll. 
Ha kihűlt porcukrot szórhatunk a tetejére, és szeleteljük. De langyosan a legeslegfinomabb. 




2 megjegyzés: