2013. február 28., csütörtök

Zeller krémleves karamellizált körtével és gorgonzolával a virtuális babaköszöntőre



"A döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez nem mérhető:
örök időre vállalod, hogy a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött."


Egy nap levelet kaptam egy nagyon kedves blogger társamtól, Emmától, a coffeinmentes blog írójától, hogy lenne-e kedvem csatlakozni a kezdeményezéséhez.

 A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. 
A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére… 


A mindennapi főzés a gyermekágyas időszakban még olyan tapasztalt gasztroblogger konyhatündérek esetében is nehézségekbe ütközhet, akik nemrégiben hozták / fogják majd világra kisbabájukat. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel kényeztetik el az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is. 
Nem indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk…És mivel? A blogokon megtaláljátok….
Kedves Gabi, Ildinyó, Imbisz, Lilahajnal!  Nézzetek be kedves bloggerina társaimhoz is, Ők is készítettek Nektek valami finomságot. Én ezúttal egy finom levest hozam Nektek. Az alapötlet pedig kedvenc magazinomból van.
A virtuális babalátogatón sokan részt vettünk, már csak az lenne szuper, ha egyszer a valóságban is így összejöhetnénk. Sajnos elég nehéz lenne megszervezni, mert néhányan ugyan Magyarországon élünk, de van aki Angliában, Svájcban, Olaszországban, Írországban.......





Zeller krémleves karamellizált almával és gorgonzolával:

Hozzávalók: 
400 g zeller ( 1 közepes méretű gumó)
1 közepes burgonya
100 ml száraz fehérbor
600 ml forró zöldség alapleves
100 g tejszín
2 salotta hagyma
2 evőkanál olívaolaj 
só, frissen őrölt bors
1 édes rte, esetleg alma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
100 g gorgonzola

Elkészítés: 

A hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a hámozott, vékonyra szeletelt zellert és burgonyát, felöntjük fehér borral. Ha az alkohol elforrt belőle, felöntjük forró zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk és a zöldségeket puhára főzzük. Ezután krémesre turmixoljuk, esetleg tejszínnel lazítjuk. 
Vajból és cukorból világos karamellt készítünk. Ebbe forgatjuk a meghámozott, cikkekre vágott körtét/almát. Tálaláskor a leves közepébe kanalazunk a karamelles körtéből/almából 2 cikket és gorgonzola sajtot morzsolunk rá. 


 


6 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lett, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm én is! :) Borzasztóan meghatódtam, ez annyira kedves dolog. Fantasztikus finomságokat kaptunk! :)

    VálaszTörlés
  3. Jujj de izgalmasan hangzik ez! És milyen csodás fotók!!! Köszönjük szépen! :)

    VálaszTörlés
  4. Kriszta, ezért a receptért az én Férjem is odalesz! Majd referálok!!!! Köszi szépen! Emma

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm, igazán jólesett a kedvességetek!:)

    VálaszTörlés
  6. Annyira örülök/örülünk, hogy sikerült meglepni Benneteket!

    VálaszTörlés