Oda vagyok ezért a pici kerámia tálkákban tálalt francia édességért. Belül lágy krém, kívül roppanós karamellréteg. Az édes szicíliai narancsért úgyszintén rajongok. Ebből a kettőből született most ez a finomság. A család többi tagja is nagyra értékelte. Sok újdonság talán nincs is benne, mégis nagyon finom volt.
Hozzávalók:
a krémhez: 2,5 dl tejszín, 1,5 dl tej, 6 tojássárgája, 1 egész tojás, 6 dkg cukor, fél rúd vanília kikapart magjai, 1 kezeletlen narancs héja reszelve
a tetejére 4-5 csapott evőkanál cukor, (4-5 adag lesz belőle)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd összeforraljuk a vaníliarúd kikapargatott magjaival, és az üres vaníliarudakkal.
Közben
a tojássárgájákat, a tojást és a cukrot kézi habverővel összedolgozzuk
egy tálban. A meleg vaníliás tejszínt egy szűrőn át apránként
hozzáöntjük a cukros tojássárgájákhoz folyamatos keverés mellett. A
végén reszeljük bele a kezeletlen narancsok héját.
Egy tepsibe beleállítjuk
egymás mellé a 4-5 db, 8 cm átmérőjű, hőálló tálkákat. A keveréket
elosztjuk a kerámiatálkában. Ezután annyi forró vizet öntünk a tepsibe,
a kerámiatálkák köré, hogy a víz a tálkák feléig érjen, majd a tepsit betesszük a sütőbe.
120 fokon, nem légkeveréssel, az édességeket kb. 35
percig sütjük. Úgy ellenőrizzük, vajon készen vannak-e, hogy óvatosan
megrázogatjuk őket, és megnézzük, keletkezik-e szakadás a tetejükön. Ha
nem, akkor kész vagyunk.A tálkák tartalmát hagyjuk kihűlni, hűtőbe
tesszük. Akár fogyasztás előtti nap is elkészíthetjük.
Tálalás előtt az édességek
tetejét megszórjuk vékonyan cukorral, és kézi fáklyával rá
karamellizáljuk a cukrot, megvárjuk amíg a karamellréteg kihűl és
megdermed a tetején, majd tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése