2013. január 21., hétfő

Narancsos créme brulée


Oda vagyok ezért a pici kerámia tálkákban tálalt francia édességért. Belül lágy krém, kívül roppanós karamellréteg. Az édes szicíliai narancsért úgyszintén rajongok. Ebből a kettőből született most ez a finomság. A család többi tagja is nagyra értékelte. Sok újdonság talán nincs is benne, mégis nagyon finom volt. 




Hozzávalók:
a krémhez: 2,5 dl tejszín, 1,5 dl tej,  6 tojássárgája, 1 egész tojás, 6 dkg cukor, fél rúd vanília kikapart magjai, 1 kezeletlen narancs héja reszelve
a tetejére 4-5 csapott evőkanál cukor, (4-5 adag lesz belőle)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd összeforraljuk a vaníliarúd kikapargatott magjaival, és az üres vaníliarudakkal.
Közben a tojássárgájákat, a tojást és a cukrot kézi habverővel összedolgozzuk egy tálban. A meleg vaníliás tejszínt egy szűrőn át apránként  hozzáöntjük a cukros tojássárgájákhoz folyamatos keverés mellett. A végén reszeljük bele a kezeletlen narancsok héját.

Egy  tepsibe  beleállítjuk egymás mellé a 4-5 db, 8 cm átmérőjű, hőálló tálkákat. A keveréket elosztjuk  a kerámiatálkában. Ezután annyi forró vizet öntünk a tepsibe, a kerámiatálkák köré, hogy a víz a tálkák feléig érjen, majd a tepsit betesszük a sütőbe. 
120 fokon, nem légkeveréssel, az édességeket kb. 35 percig sütjük. Úgy ellenőrizzük, vajon készen vannak-e, hogy óvatosan megrázogatjuk őket, és megnézzük, keletkezik-e szakadás a tetejükön. Ha nem, akkor kész vagyunk.A tálkák tartalmát hagyjuk kihűlni, hűtőbe tesszük. Akár fogyasztás előtti nap is elkészíthetjük.

Tálalás előtt az édességek tetejét megszórjuk vékonyan cukorral, és kézi fáklyával rá karamellizáljuk a cukrot,  megvárjuk amíg a karamellréteg kihűl és megdermed a tetején, majd tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése