Elsőre bizony nagyon meghökkentőnek hangzik, de ez a recept egy olyan séf könyvéből van, amiben eddig még sohasem csalódtam, gondoltam egy próbát megér. De még mennyire hogy megéri, mert nagyon finom, a gyümölcssalátán pedig különösen nagyon finom. Próbáljátok ki nyugodtan. Nekem ugyan nem volt itthon csillagánizs, így fahéjjal pótoltam. A fűszerek ízei háttérben maradnak, csak egy pikáns különleges lekvárt kapunk, ami bármelyik szezonális gyümölcsből készült salátát magasabb dimenzióba emel.
Hozzávalók a lekvárhoz:
75 dkg zöld paradicsom apróra felkockázva, 15 dkg fehér kristálycukor, fél citrom leve, 1,5 dl víz, 2 szem csillagánizs vagy fél rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg.
A cukrot a vízzel és a fűszerekkel összekeverve felforraljuk és gyöngyözve a felére beforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a sziruphoz az apróra felkockázott zöld paradicsomot és a fél citrom levét. (A paradicsomok héját nem kell eltávolítani, nem lesz a lekvárban összepöndörödött héj.)
Ebben a szirupban alacsony hőfokon főzzük a paradicsomokat addig, amíg lekvárszerű nem lesz. Ez kb. 1 óra. Először a paradicsom levet enged, de a gyöngyözve főzéstől szépen besűrűsödik. Ekkor kivesszük belőle a fűszereket. Ha kihűlt azonnal fogyasztható, ha el szeretnénk tenni télire, akkor forrón üvegekbe merve, fejtetőre állítva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Ebből a mennyiségből 2 db 2 dl-es üveg lett)
Ebben a szirupban alacsony hőfokon főzzük a paradicsomokat addig, amíg lekvárszerű nem lesz. Ez kb. 1 óra. Először a paradicsom levet enged, de a gyöngyözve főzéstől szépen besűrűsödik. Ekkor kivesszük belőle a fűszereket. Ha kihűlt azonnal fogyasztható, ha el szeretnénk tenni télire, akkor forrón üvegekbe merve, fejtetőre állítva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Ebből a mennyiségből 2 db 2 dl-es üveg lett)
Hozzávalók a gyümölcssalátához: bármilyen idénygyümölcs apró kockára vágva, az öntethez: 1 narancs leve, fél rúd vanília kikapart magjai, 8 db friss mentalevél vékony csíkokra vágva
Segal Viktor: Színek és Ízek c. könyvéből
Segal Viktor: Színek és Ízek c. könyvéből
2012. szeptemberi befőzés, csillagánizzsal az igazi.