A 24 óra utolsó perceiben járunk a zöldfűszerek tartósítását illetően. Általában nyár közepén szoktam eltenni az akkor még zsenge levelekből, petrezselyem, zeller, kakukkfű, tárkony, bazsalikom már a fagyasztóban.
Az idén először nem kertészetben vettem meg a bazsalikom palántákat, hanem magról vetettem. Szuper helyet sikerült neki találni, mert hatalmas bokrokká fejlődtek. Reggel és délután kaptak a melengető napsugarakból, a déli tűző naptól megvédte a bokor, ami mellé a hatalmas dézsát állítottam. Ilyen gyönyörű egyik évben sem volt, egész nyáron ellátott minket aromás leveleivel. Még mindig rengeteg levél van rajta, annak ellenére, hogy már felvirágzott, mert sok friss hajtással is megörvendeztetett. Ezeket szerettem volna az első fagyok előtt megmenteni. A pesto-ra esett a választás. Hűtőben eláll néhány hónapig, ha sterilizált üvegbe töltjük és gondoskodunk róla, hogy olaj legyen mindig a tetején, ami megvédi az oxidációtól. A medvehagyma pesto-t pici üvegekben a fagyasztóba tettem és remekül működött az a tartósítás is.
Az idén először nem kertészetben vettem meg a bazsalikom palántákat, hanem magról vetettem. Szuper helyet sikerült neki találni, mert hatalmas bokrokká fejlődtek. Reggel és délután kaptak a melengető napsugarakból, a déli tűző naptól megvédte a bokor, ami mellé a hatalmas dézsát állítottam. Ilyen gyönyörű egyik évben sem volt, egész nyáron ellátott minket aromás leveleivel. Még mindig rengeteg levél van rajta, annak ellenére, hogy már felvirágzott, mert sok friss hajtással is megörvendeztetett. Ezeket szerettem volna az első fagyok előtt megmenteni. A pesto-ra esett a választás. Hűtőben eláll néhány hónapig, ha sterilizált üvegbe töltjük és gondoskodunk róla, hogy olaj legyen mindig a tetején, ami megvédi az oxidációtól. A medvehagyma pesto-t pici üvegekben a fagyasztóba tettem és remekül működött az a tartósítás is.
Hozzávalók:
5 dkg bazsalikomlevél (egy nagy maroknyi, úgy 50-60 levél), 1 dl extra szűz olívaolaj, 6
evőkanál parmezán, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmag, csipet durva
tengeri só
Elkészítés:
Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd szárítsuk meg. A fenyőmagot egy serpenyőben pirítsuk meg, a parmezánt reszeljük le.
Közben kezdjük el törni a fokhagymát a mozsárban, ha már krémes adjunk hozzá kevés sót. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, és gyors, körkörös mozdulattal kezdjük összetörni a leveleket.
Ekkor jöhet hozzá a fenyőmag, ezt is törjük össze, a lereszelt parmezán, majd kis adagonként egy lágy ízű olívaolaj. Természetesen mindezt turmix-szal is készíthetjük.
Ha elkészültünk, egy éjszakát hagyom a hűtőben állni, másnap alaposan átkeverem, majd sterilizált üvegekbe
töltöm (ügyelve arra hogy légbuborék ne maradjon). Végül jól
meglocsoltam olívaolajjal, gyakorlatilag ezzel zárom légmentesre.
Oh,hát erre irigykedem,mert én hiába próbálok éve óta bazsalikomot termeszteni a lakásban, mindig kipusztul szegény :S Pedig a csillagánizsban is láttam, hogy mindenféle fűszer nő ládában, nemtom nálam mi lehet a gond :(
VálaszTörlésA kertben én is évekig kísérleteztem, mire sikerült. A konyhaablakban csak egyetlen példány maradt meg, egy lila bazsalikom, amit Anyukám nevelt magról.
TörlésA Csillagánizsban állítólag naponta öntözik és a folyamatos nyírás a titka a fűszernövényeik szépségének.
Nálam is van még egy gyönyörű bokor bazsalikom, amit meg kell mentenem, és én is pont pesto készítésre készültem. :-)
VálaszTörlés:)
Törlés