2012. április 25., szerda

Zöldborsó krémleves garnélával

Tudom, tudom, ismét leves, de ezt nem hagyhatom ki. Egyrészt azért mert a kedvencem. Ennél jobban már csak azt a hagyományos zöldborsó levest szeretem, amit anyukám készít az első zsenge zöldborsóból és sárgarépából friss petrezselyemmel és annak zöldjével. Nekem lapult még a fagyasztóban zsenge zöldborsó, amit szüleim kertjéből importáltam. Most is elkészíthetitek, de remélem hamarosan a piacon lesz friss hazai borsó. Jövő héten már május!
Garnélából mindig nyerset veszek, már amikor kapok. Szerintem az előfőzöttnek nem sok íze van. Imádom ahogy a forró serpenyőben karamellesen édesre sül a rák. A pucolása a második legutálatosabb konyhai művelet, de a végeredmény mindenért kárpótol.




Hozzávalók: 
40 dkg zsenge zöldborsó, 1 salotta hagyma, 1,2 l alaplé, vaj, só, bors, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, tányéronként 4-5 db garnéla, petrezselyemzöld, vagy koriander zöld a díszítéshez

Elkészítés: 
A hagymát apró kockára vágjuk, vajon megpároljuk, hozzáadjuk a zöldborsót és azt is megpároljuk. Felöntjük a zöldség vagy csirke alaplével és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután krémesre turmixoljuk.
A garnélákat megtisztítjuk. Eltávolítjuk a fejét, a páncélt, úgy, hogy a végén a farok részt rajta hagyhatjuk, úgy látványosabb. A hátán vékonyan és óvatosan bevágjuk, eltávolítjuk az "eret". Ezután forró serpenyőben a fokhagymával, olívaolajon mindkét oldalát megsütjük. Ne süssük túl, mert akkor gumiszerű lesz. 1-1 perc elég neki, ha forró a serpenyő. 
A garnélákat a tányér közepére helyezzük, mellé szedjük a levest. Petrezselyemzölddel díszíthetjük.


1 megjegyzés: