2012. február 17., péntek

Thermomix titkai

Egy ideje elég sok helyen feltűnik ez a csodamasina, mert én csak így hívom a Thermomixet. Nagyon sok étterem használja már a Costes, Onyx, Bock Bistro, Enoteca Corso, Borkonyha, de legutóbb Heston Blumenthal használta egyik műsorában. Magyarországi forgalmazója szerint a világ legkisebb konyhája. Valóban elkészíthetünk benne egy komlett vacsorát. Turmixol, melegít, és mit tud még? Párol, majonéz készít, fagyit, krémeket, krémlevest, fűszerolajokat, sőt még konfitált fokhagymát is készíthetünk benne. Csak ami így hirtelen eszembe jutott. 



A lentebb felsorolt sok-sok finomságot mind a Thermomix segítségével készítettük el. Az ételsort Várvizi Péter állította össze,  a helyszín pedig a Csillagánizs Főzőiskola.

Kacsamáj mousse pirítóssal:
Kacsamáj és pirítós, együtt csak jó lehet. Péter szerint egy kicsit "túlment". Minket ez egyáltalán nem zavart. Finom volt, úgy ahogy volt. Remek előétel.


Spenótos rukkola krémleves sáfrányolajjal:
Ez a leves elég megosztó lett. Ugyanis a zöld leveleket nyersen használtuk fel, ettől intenzív rukkola íze lett, kicsit kesernyés beütéssel. Ezt viszont nagyon jól ellensúlyozta a néhány szem zsenge zöldborsó édessége. A tetejére sáfrányolajat öntöttünk.



Sertéskaraj mustáros szósszal, póréhagymával és sültpaprika habbal:
A sültpaprika hab lemaradt a tálalásnál, konkrétan a hűtőben felejtettük a szifont. Ez persze mit sem vont le az étel élvezeti értékéből. A sertéskarajt alaplé gőzében pároltuk puhára, A maradék, beforralt alapléből pedig finom mustáros szószt készítettünk. Mellé vajon párolt póréhagyma és a hússal együtt párolódott gomba került.


Paprikahab, ami lemaradt a sertéskaraj mellől, de így is nagyon-nagyon finom volt. Ismétlés biztos lesz itthon. Csak kell valaki, aki a szifonba a patront becsavarja.


Gyümölcsök, fehércsoki szósz, kókuszfagylalt:
Valami eszméletlenül finom volt ez a desszert. Fehércsoki, passiópüré és citromnád alkotta szószban merültek el a jobbnál jobb gyümölcsök, a tetején krémes kókuszfagyival. Igazi egzotikus ízkavalkád. Mmmmm.....

2 megjegyzés:

  1. Ha van thermomix-ed, ki tudod használni?
    Nekem lenne egy alkalmi vétel, 150-ért, gondolkodom, megvegyem e?
    Tudnál javaslatot adni?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gép nagyon sokoldalúan kihasználható. Sajnos elég borsos az ára, ezért még nemigazán elterjedt a háztartásokban. Aki rendszeresen főz, az biztos ki tudja használni, és nagyon strapabíró.

      Törlés