2011. augusztus 5., péntek

Csillagánizs nyári tábor 1.nap

Fantasztikus főzős hétvégét töltöttünk a Balaton déli partján, Szőlőskislakon. A tábort Mach Tímea szervezte, a Csillagánizs Főzőiskola vezetője. Tímea ismét nagyon kitett magáért, a megszokott "csillagánizsos" profi színvonalú szervezés volt jellemző az egész hétvégére.
Pénteken 13 órára volt az érkezés meghirdetve. Időben elindultunk, velünk utazott kedves főzőtársam és barátnőm is. Az autópályán jutott eszembe, hogy Tímea megemlítette, ne teljesen éhesen érkezzünk, mert vár ugyan minket üdvözlő falattal, de főzéssel fogunk kezdeni. A férjem már régóta ki szerette volna próbálni Siófokon a vitorláskikötőbe vezető úton található Halsütőt, (Sió Halsütő, Vitorlás u. 1-3) és mivel annyi időnk nem volt, hogy étteremben együnk, erre szavaztunk. Ami nagyon jó ötletnek tűnt abból a szempontból, hogy tényleg a Balaton-part egyik legjobb halsütője, mert isteni finom halat ettünk, viszont fél órás késéssel érkeztünk emiatt. Ezúton is elnézést a késésért.




A helyszín Légli Géza borász birtoka. Megérkezésünk után üdvözlő falatok vártak a teraszon, sárgadinnye pármai sonkával és finom rozéfröccs. Fél órás pihenő és beszélgetés után, már kezdtünk is főzni.  A teraszon már minden elő volt készítve, hogy munkához is lássunk. Elkészítettük a másnapi reggelinket Ugrai-Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzőjének vezetésével. Igen jó kis csapat jött össze, mindenki törzsvendég a Csillagánizsban, Gabi kivételével már mindenkivel főztem, van akivel többször is.


Készítettünk finom házi joghurtot, petrezselymes csülökpástétomot, portóis májast és ribizli-áfonya chutney-t, valamint körözöttet juhtúróból. A másnapi uzsonnához készült levendulaszörp is.


Reggelink elkészülte után kilátogattunk a szőlőbe. Légli Géza borász mesélt nekünk a birtokáról, szőlőtelepítésről, művelésről, szőlőfajtákról, borokról, borkészítésről, hordókról. Felsétáltunk a birtok legmagasabb pontjára, ahonnan gyönyörű a kilátás a Balatonra és a szemközti Badacsonyra.




Visszaérkezésünk után Légli Géza borait  kóstolhattuk meg, 7 tételt, de mivel nem vagyok nagy borszakértő, ezért nem tudom visszaidézni sorban milyeneket. L viszont elég jól ért a borokhoz, kérdezett is sokat Gézától, és közben elemezte a borokat. Kóstoló közben kaptunk finom házi rozskenyeret, Géza sütötte, ehhez dióolajat, majd paprikakrémet, végül pedig házi szarvasszalámit.
Ezek után megérkezett a vacsora is, bográcsban készült gerslis lecsó, amit Dávid készített nekünk. Nagyon finom volt, igaz nekem kicsit furcsa volt, hogy gerslivel készült, mi tojásosan esszük.


Nagyon jó hangulatú este volt. Az idő is kedvezett nekünk, hogy a teraszon tölthettük az estét. Az este igencsak hosszúra nyúlt, már a másnapba, én pedig  azon gondolkoztam, hogyan fogok felkelni másnap, mert engem bizony nagyon érdekelt a kenyérsütés, de még annál is jobban a kalácstészta dagasztása és a kalácsfonás. Mert ezen a hétvégén minden házilag készült, még a kalács és a kenyér is.

4 megjegyzés:

  1. A levendulaszörp milyen volt? Látom friss levendulából csináltátok. Szerinted lehet szárítottból is? Esetleg megosztod a receptet?

    VálaszTörlés
  2. Friss levendulából készítettük. Szárítottból nem hiszem, hogy működhet. Itt is az volt a lényeg, hogy max. 10 percig lehet a cukorszirupban a levendula, különben szappanízű lesz. Rozéfröccs-be került, nekem nem ízlett, de rajtam és Lalin kívül mindenkinek, sőt a poharunkra több jelentkező is akadt. Szóval ízlések és pofonok.

    VálaszTörlés
  3. 1 dl vizet felforralunk, bele 500 g cukor. Ebbe a sűrű cukorszirupba tesszük a csokor levendulát 10 percre. Miután a virágokat kivettük, a cukorsziruphoz adunk 500 g vizet. 1-2 citrom levével beállítjuk a savanyúságát.

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Szerintem ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés